Кьопоолу - бабина рецепта

Кьопоолу

Мама-миа. Ето и една от разядките любима на цял български народ! Така отваря апетита, че започваш да си похапваш сладко, сладко . 

Покрай Великденските пости, все по-често, присъства на трапезата. Дали било то като разадка или да си намажеш една филийка с него. 

Някои хора обичат да си го приготвят сами вкъщи, а други просто отиват до магазина и си го купуват. Но всеки знае, че няма нещо по-хубаво и вкусно от това сам да си го приготвиш в домашни условия.

Названието идва от Турция  където köpekoğlu се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки, домати и кисело мляко
В семейната ни рецепта за кьопоолу няма кисело мляко, а патладжана и чушката се счукват в купа или дървено хаванче,(някои хора за по-лесно използват малкото кухненско роботче, но в този случай използвах точно дървено хаванче) а понякога просто ги нарязваме на ситно, за да се получи фина консистенция и смесване на вкусовете.

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана
  • 4 червени чушки
  • 1 голям домат
  • връзка магданоз
  • 4 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • 1 с.л. оцет
  • 50 мл зехтин или повече

Начин на приготвяне:

 1. Опечете патладжана и чушките. Най-добре на огън, аромата на ястието става наистина опушен и тази нотка добавя чара на рецептата като от едно време.

 2.  Печете до готовност.

 3. Обелете и почистете зеленчуците, оставете ги в тава под наклон да се отцедят добре. 

 4. Счукайте ги в подходящо хаванче или ги нарежете на малки кубчета. Можете и да ги смелите с машинка. Вкъщи залагаме най-вече на традиционния метод с хаванчето, но вие изберете най-удобния за вас вариант.

 5.  Счукайте чесъна с малко зехтин или го минете с преса и го добавете заедно със ситно нарязания магданоз към патладжана и чушките. Рецептата става вкусна и без домат, но ако сте решили да и придадете повече лятна свежест и лекота добавете ситно нарязан домат без семките и люспата. 

 7. Овкусете със сол, оцет по желание и добавете зехтин. На патладжана много му подхожда зехтин.

Поднесете с филийки препечен хляб.

кьопоолу

кьопоолу

Добър апетит!

Споделете с нас, дали рецептата ви е харесала! До скоро! / Готви с Диди


1 Коментари

  1. Обожавам тази рецепта когато се прави лятото с натурални а не от оранжерия зеленчуци.Много е вкусна и ароматът и е истински.Добро мезе за ракията.

    ОтговорИзтриване
По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми