Разядка Баба Гануш - оригинална рецепта

баба-гануш


Баба Гануш е една от любимите ми ряздки. Тя е едно ароматно предложение за ряздка с характерни за есента продукти. Баба Гануш не е ничия баба. Както повечето биха си помислили, когато им споменете за името на разядката.

 Това е традиционно ливанско ястие, чиято основна съставка е патладжанът.

Много често имената на чуждите ястия звучат неразбираемо и не дават никаква информация за това, какво всъщност представляват. Точно такъв е случаят с Баба Гануш. Какво е Баба Гануш? Баба Гануш е типично за арабската кухня и Близкия изток ястие, което много прилича на популярното и обичано в България кьопоолу, но основна съставка освен патладжан е и сусамовият тахан. 

Баба Гануш може да бъде сервирано като предястие, като разядка или салата, в компанията на арабски питки, или пък на препечени филийки. Баба Гануш е чудесна идея за всички, които обичат патладжан, както и още една идея за използване на сусамов тахан в кухнята.Тази разядка  е предпочитана рецепта и за много от веганите и вегерианците.

 Важно е той да бъде изпечен добре, така че да е мек отвътре. Така се намачкава лесно и консистенцията е лека и като кадифе. В сирийския вариант на рецептата се добавя 1 с. л. сироп от нар, а зърната на плода се разпръскват свободно върху пюрето от патладжан.

Да не пиша повече, както знаете от другите постове, обичам да пиша и говоря, но за да можете да се насладите на нейния вкус по-бързо, започвам да споделям тайните съставки, с които да приготвите тази уникално вкусна рязадка.

Ето и необходимите съставки:

  • 2 бр. Патладжани
  • 1/2 бр. лимон (сока от лимона ни е нужен)
  • 2 с.л. Зехтин
  • 1/2 връзка магданоз
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 2 скилидки чесън ( или повече на вкус. Аз лично слагам 3-4)
  • 1/4 ч.л. кимион
  •  сол ( на вкус)

Начин на приготвяне:

  1.   Първата стъпка от рецептата за Баба Гануш е подготовката на патладжана. Патладжаните трябва да са добре изпечени и обелени. Кога и как ще изпечете патладжаните решавате вие. 
Може да изпече патладжаните цели във фурната и да ги обелите след това. 
Може да изпечете патладжаните в чушкопек, може да изпечете патладжаните на скара или пък на барбекю.
 Изпичането на патладжаните може да стане както директно преди приготвянето на Баба Гануш, така и да ги изпечете предварително и да ги съхранявате в хладилник.

        Счукайте патладжана в дървено хаванче, или пък го намачкайте добре с вилица. Може и да да смелите патладжаните с блендер, но тогава Баба Гануш ще стане твърде гладко и няма да се чувстват парченцата патладжан.

  2. Към счукания патладжан добавете ½ чаена лъжица сол, сусамовия тахан, зехтина, кимиона и сока на лимона и разбъркайте. Нарежете магданоза на ситно, счукайте чесъна и също ги добавете към Баба Гануш и разбъркайте добре.

Ако обичате люто, то не пропускайте да добавите към Баба Гануш и лют червен пипер или ситно нарязана люта чушка. Препечете хлебчета и сервирайте 😊😊😊

Това е! Колко лесна, а толкова вкусна рецепта! 

Баба Гануш-разядка



Споделете, какво ви е мнението за Баба Гануш разядката. Ще се радвам да чуя мненията ви долу в коментарите.

Добър Апетит! / Готви с Диди



Важно! Тъй като се приготвя с голямо количество сусамов тахан, Баба Гануш носи характерния вкус и аромат на сусамовия тахан. Сусамов тахан се предлага в повечето магазини, но любителите на домашната храна могат да го приготвят лесно вкъщи, като следвате рецептата за домашен сусамов тахан. Със сусамов тахан може да приготвите и други вкусни рецепти, като например хумус, или пък постни бонбони с тахан.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми