Домашен Козунак

домашен козунак


 Великден наближава, а с това и празничните емоции. Всякa година чувам от различни хора колко е трудно, колко много усилия се искат да направиш добър козунак.

Сега е перфектният момент да се опитаме да направим домашен козунак, и то без много месене и усилия. Рецептата и метода са много лесни, не изискват огромни усилия и резултатът е перфектен!


Ето и рецептата:

Необходими продукти: ( за 2 броя козунаци)

  • 1 кг. Брашно (аз използвам брашно за козунаци, но не е задължително)
  • 40 гр. Мая (кубче)
  • 6 яйца
  • 300 - 350 гр. Захар
  • 200 - 250 мл. Прясно мляко
  • 150 гр. Масло + 50 мл. Олио (1/2 чаша)
  • 2 с.л. Коняк или Ракия
  • 2 - 3 Ванилии 


Приготвяне:

  1. Маята се раздробява и се размива  с 1/2 ч.ч. леко затоплено прясно мляко + 1 ч.л. Захар + 1-2 с.л. Брашно , за да се получи гъста каша. Оставяме маята да втаса за 15 - 20 мин. на вид изглежда като гъба :

  Втасалата мая

2. От яйцата се отделя 1 жълтък за намазване. Останалите 5 яйца разбиваме, като постепенно прибавяме захарта, докато станат пухкави.

3. Прибавяме леко затоплено мляко, щипка сол, ванилиите и лимонова кора. Разбъркваме добре и добавяме втасалата мая и отново разбъркваме добре.

4. В подходяща купа прибавяме 1/2 от брашното, правим кладенче и изсипваме яйчената смес. Разбъркваме добре и постепенно прибавяме другата половина от брашното и по малко от разтопеното масло като разбъркаме. Когато бъркането  стане трудно започваме да месим върху подходяща подложка.  Добавяме и 1/2 леко затоплено олио и домесваме докато се образуват мехури.

5. Поставяме тестото в голяма купа и оставяме в топла стая да втаса. Счита се за втасало когато увеличи двойно обема си. (1:30 до 2 часа)

6. След като втаса премиваме отново тестото. Разделяме на 6 равни части. На всяко парче придаваме продълговата форма и с 3 плетем подобно на плитка. След това и с останалите 3. Поставяме в намазнена тава и оставяме да втаса  докато увеличи обема си двойно.

Домашен Козунак
Пурички
Домашен Козунак
Сплетен козунак

7. Когато са готови за печене ги намазваме с разбития с малко мляко жълтък поръсваме добре със захар.  Печем 35 - 45 мин. на 160 С - 170 С.  Проверяваме с клечка дали е изпечен. Не трябва да остават следи от тесто по клечката. Когато са готови ги изваждаме от фурната!



Домашен Козунак


Бон Апети!

1 Коментари

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми