Великден 2024 почивни дни

Великден-почивни дни

     Великден 2024 се пада на 5 май. Почивните дни за празника са общо 4 - започват в петък на 3 май и приключват на 6 май понеделник.

Това е най-значимият християнски празник, отбелязващ възкресението на Исус Христос. Възкресението на Христос е символ на вечния живот и победата над смъртта. Църквата провежда литургия в 23 часа в нощта преди Възкресение, известна като Пасхална полунощница. Първият ден на празника винаги е неделя.


В следващите два дни след Великден - понеделник и вторник от Светлата седмица, се продължават празничните церемонии. Във втория великденски ден, наречен Светли понеделник, и в третия великденски ден, Светли вторник, се отбелязва имен ден на всички с имена, които имат корена "велик", като Велислав/а, Велко/а, Вельо, Велин/а, Велик/а, Величко/а.

Сред популярните великденски обичаи е боядисването на яйцата. Първото яйце, което се боядисва, винаги е в червен цвят, като този цвят символизира кръвта на Христос и Неговото възкресение.



Има няколко легенди, свързани с червения цвят. През Великден 2023 година беше публикуван пълен списък на хората, чиито имена се празнуват. Според една от тези легенди, седем евреи са празнували Христовата смърт, докато ядат трапеза, на която имаше варени яйца и печена кокошка. Единият от гостите бил убеден, че Христос ще възкръсне на третия ден. Домакинът обаче заявил, че това е невъзможно, подобно на невъзможността кокошката да оживее и яйцата да се оцветят от бели в червени. Но в момента, когато той произнася тези думи, чудото се случва - кокошката оживява, а яйцата се оцветяват в червено.

Според други версии, учениците на Христос се разхождат с яйца, за да обявят победата му над смъртта. Тогава Мария Магдалена отива при римския император Тиберий и му представя яйце, символизиращо възкресението на Христос. Владетелят не вярва на думите й и заявява, че това е невъзможно, подобно на невъзможността яйцата да се оцветят от бели в червени. В този момент яйцето става червено. Според традицията, първото оцветено яйце се поставя до иконата на Богородица и се оставя там до следващата година.

Запазването на яйцето непокътнато се смята за знак за здраве и благополучие в дома. В този ден се разменят яйца и хората се "борят" с тях. Яйцето, което оцелява, се смята за твърд знак за здраве на неговия притежател. Християните си пожелават "Христос Воскресе" и "Воистину Воскресе" в отговор.

На празничната трапеза е задължително присъствието на козунак. Той се приготвя от сладко тесто и придобива формата на плетеница, символизирайки сплотеността и любовта в семейството.
Освен козунака, на трапезата се сервират и различни месни ястия.

Едно от традиционните ястия е печено агнешко на фурна. Цялото семейство се събира около празничната трапеза. На събота преди празника, известна като Душна събота, се почита паметта на починалите близки - ходи се на гробището и се раздават козунаци и яйца.



Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми