Ковид?! Как да се храним, ако сме заразени с коронавирус?

 

Хранителни съвети за възрастни по време на огнището на COVID-19 от Световната Здравна Организация

Храни при заразени от Ковид-19


Ето някои насоки от регистриран диетолог за храни и напитки, които могат да ви помогнат да се почувствате малко по-добре, ако се разболеете от COVID-19.

Правилното хранене и хидратация са жизненоважни. Хората, които се хранят добре балансирано, са по-здрави, с по-силна имунна система и по-нисък риск от хронични заболявания и инфекциозни заболявания. Затова трябва да ядете разнообразие от пресни и непреработени храни всеки ден, за да си набавите витамини, минерали, диетични фибри, протеини и антиоксиданти, от които се нуждае вашето тяло. Пийте достатъчно вода. Избягвайте захарта, мазнините и солта, за да намалите значително риска от наднормено тегло, затлъстяване, сърдечни заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак.


Яжте пресни и непреработени храни всеки ден!

непреработени храни

- Яжте плодове, зеленчуци, бобови растения (напр. Леща, боб), ядки и пълнозърнести храни (напр. Непреработена царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз или нишестени грудки или корени като картофи, сладкиши, таро или маниока) и храни от животински произход източници (напр. месо, риба, яйца и мляко).

- Ежедневно яжте: 2 чаши плодове (4 порции), 2,5 чаши зеленчуци (5 порции), 180 г зърнени храни и 160 г месо и боб (червено месо може да се яде 1-2 пъти седмично, а птици 2 −3 пъти седмично).

- За закуски избирайте сурови зеленчуци и пресни плодове, а не храни с високо съдържание на захар, мазнини или сол.

- Не преварявайте зеленчуците и плодовете, тъй като това може да доведе до загуба на важни витамини.

- Когато използвате консервирани или сушени зеленчуци и плодове, изберете сортове без добавена сол или захар.Пийте достатъчно вода всеки ден!
пий вода

Пий вода

- Водата е от съществено значение за живота. Той транспортира хранителни вещества и съединения в кръвта, регулира телесната температура, отървава се от отпадъците и смазва и омекотява ставите.

- Пийте 8-10 чаши вода всеки ден.

- Водата е най-добрият избор, но можете да консумирате и други напитки, плодове и зеленчуци, които съдържат вода, например лимонов сок (разреден във вода и неподсладен), чай и кафе. Но внимавайте да не консумирате твърде много кофеин и избягвайте подсладени плодови сокове, сиропи, концентрати от плодови сокове, газирани и все още напитки, тъй като всички те съдържат захар.Яжте умерени количества мазнини и олио!

мазнини и олио


- Консумирайте ненаситени мазнини (напр. Намерени в риба, авокадо, ядки, зехтин, соя, рапица, слънчогледово и царевично масло), а не наситени мазнини (напр. Намерени в мазни меса, масло, кокосово масло, сметана, сирене, гхи и свинска мас).

- Изберете бяло месо (например птиче месо) и риба, които обикновено са с ниско съдържание на мазнини, вместо червено месо.

- Избягвайте преработените меса, тъй като те са богати на мазнини и сол.

- Където е възможно, заложете на версии с мляко или млечни продукти с ниско или ниско съдържание на мазнини.

- Избягвайте индустриално произведените транс-мазнини. Те често се намират в преработена храна, бързо хранене, закуска, пържена храна, замразена пица, пайове, бисквитки, маргарини и спредове.Яжте по-малко сол и захар
Сол и Захар

- Когато готвите и приготвяте храна, ограничете количеството сол и високо натриеви подправки (напр. Соев сос и рибен сос).

- Ограничете дневния прием на сол до по-малко от 5 g (приблизително 1 чаена лъжичка) и използвайте йодирана сол.

- Избягвайте храни (напр. Леки закуски) с високо съдържание на сол и захар.

- Ограничете приема на безалкохолни напитки или газирани напитки и други напитки с високо съдържание на захар (напр. Плодови сокове, концентрати и сиропи от плодови сокове, ароматизирани млека и напитки с кисело мляко).

- Изберете пресни плодове вместо сладки закуски като бисквити, сладкиши и шоколад.


Избягвайте да ядете навън

бързо хранене


Яжте у дома, за да намалите скоростта на контакт с други хора и да намалите шанса си да бъдете изложени на COVID-19. Препоръчваме да поддържате разстояние от поне 1 метър между себе си и всеки, който кашля или киха. Това не винаги е възможно в претъпкани социални условия като ресторанти и кафенета. Капчици от заразени хора могат да попаднат на повърхности и ръцете на хората (напр. Клиенти и персонал) и с много хора, идващи и излизащи, не можете да разберете дали ръцете се мият достатъчно редовно и повърхностите се почистват и дезинфекцират достатъчно бързо.Консултации и психосоциална подкрепа

Докато правилното хранене и хидратация подобряват здравето и имунитета, те не са вълшебни , така да ги наречем "куршуми". Хората, живеещи с хронични заболявания, които подозират или потвърждават COVID-19, може да се нуждаят от подкрепа с психичното си здраве и диетата си, за да гарантират, че поддържат добро здраве. Потърсете консултации и психосоциална подкрепа от подходящо обучени здравни специалисти, както и от местни консултанти за неспециалисти и колеги.

източник: Бъди Здрав ( Личен Персонален блог за Здраве и лечение без медикаменти) и Готви с Диди ( Личен кулинарен блог).

Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми