Постни мекици

мини-постни-мекичета
 

Търсиш идеи за постна/веган закуска?! Любимите от детството мекици в постен вариант, виж колко лесно можеш да ги приготвиш.

Това е със сигурност и любимата закуска на повечето деца и възрастни. 

Мекиче със сирене или с мед, каква по-хубава закуска за припомняне на детството ни.

Особено сега по великденските пости, трудно се сещаме за нови идея да разнообразим трапезата и ястията на нея, тъй като знаете, че има много голямо разнообразие на веган или постни ястия, но не винаги се сещаме за всичко на момента.

Ето това е моя вариант за постни мини мекичета, които съм сигурна, че ще ви харесат и разнообразят ежедневното ви хранене по време на пости или ако сте веган.


постни-мини-мекичета-готови


Необходими продукти за Постни мекици:

  • 1 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.л. сода би карбонат
  • 1 с.л. оцет
  • 1/2 ч.ч. топла вода
  • щипка сол
  • 1 с.л. олио (за тестото)*олио за пържене

Начин на приготвяне:

   1. Пресявам брашното, добавям солта.

   2.  В чашка смесвам оцета и содата за да шупнат. Добавям към брашното, също така прибавям и водата и разбърквам с метална бъркалка. Вие може също да го направите и с миксер с бъркалките за тесто - но това е по ваш избор.
постни-мекичета-течност

   3. В малка тенджерка или по- дълбок тиган загрявам олио. Мекиците трябва да плуват в олио, т.е трябва олиото да е с ниво поне 1-2 см. За това избирам, в моя случай малко тиганче или средно, в която се събира поне една мекица. Иначе се хаби много олио за няколко мекици, особено с тази доза за двама. Аз избрах да направя мини мекичета и така се побраха няколко мекичета на веднъж.

постни-мекичета-стъпка-1


   4. От тестото оформям топчета. Разтеглям тестото и пържа в силно нагрято олио. 

* Ако не ви се получи толкова гъста смес, за направа на тесто, дори и течността ви да е по-рядка, просто с една супена лъжица просто излейте, в тиганчето, пак се получава.

   5. Може да сложите кухненска хартия в чинията, в която слагате мекиците, за да попие излишната мазнина, но това е пожелание.

   6. Когато всички мекици са готови може да ги поръсите с пудра захар или мед (както знаете не всеки мед е веган или постен, за това внимавайте). Скоро очаквайте да видите моята рецепта за веган мед, който може да си приготвите у дома.
постни-мекичета

мини-постни-мекици-готови


Добър апетит! / Готви с Диди


Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми