Полезни свойства на пащърнак

Корен пащърнак    

Полезни-свойства-на-пащърнак
  Снимка: Pixabay

  Пащърнакът е култура с приятна миризма, а освен това има сладък вкус. Благодарение на богатия си витаминен и минерален състав, този продукт намери приложение в кулинарията, народната медицина и козметиката. 

В 100 гр. се съдържат 60 калории и 0 мазнини.

 Комбинацията от полезни съединения в него е избрана от самата природа. Така че, съдържа биологично активни елементи като пектини, протеини, нишесте, фибри, етерични масла, витамини от В-групата, както и токоферол, аскорбинова киселина, гликозиди и др.

Минералната гама е представена от Mg, Ca, Na, Mn, K, Se, Zn, Cu, Fe. Всички тези вещества имат положителен ефект върху човешкото тяло..

Ето още малко от най-полезните свойства на Пащърнака.

  1. Подпомага храносмилателната система - съдържа етерични масла, които стимулират синтеза на стомашен сок, което осигурява бързо храносмилане на храната. Ниската калоричност, ви позволяват да консумирате такъв зеленчук, докато губите тегло.
  2. Сърдечно-съдова система - Растението пащърнак има високо съдържание на калий, което подобрява работата на сърцето. Също така нормализира кръвното налягане, предотвратява се стягането на вените и артериите. 
  3. Противовъзпалителни свойства - Съдържа активно съединение, което може да помогне за намирането и потискането на раковите клетки на дебелото черво.  Съдържа антиоксиданти и различни органични вещества, които предпазват организма от много заболявания. Съединения като витамин С и Е помагат за неутрализиране на заболяването.
  4. Анемия - Пащарнакът може да предотврати развитието на анемия с недостиг на желязо, тъй като съдържа желязо, витамини В9 и С. Всички тези вещества са необходими за производството на кръв и предотвратяването на анемия.
  5. Диабет - Полезен при диабет тип 2.При диабет пащърнакът се използва като имуностимулатор. Този продукт перфектно укрепва имунната система, предпазвайки тялото не само от настинки, но и от различни вирусни заболявания. Това също е много важно, ако въглехидратният метаболизъм се провали, тъй като увеличаване на нивата на кръвната захар нарушава активността на имунната система.
  6. Положителен ефект върху зъбите и костите - Зеленчукът е не само богат на калций, той съдържа и магнезий, който помага за правилното усвояване на калция. Костите и зъбите, при редовна консумация на тези витамини, остават здрави и здрави.


Ето една чудесна рецепта в която има пащърнак: Крем супа от Карфиол и Пащърнак


крем-супа-карфиол-пащърнал





Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми