Полезни свойства на Спанака

Полезни-свойства-на-спанака
                        снимка: Pixabay


 Спанакът е супер храна, която мнозина подценяват.

Благодарение на известната анимационна поредица за Попай Моряка днес дори и най-малките за ползата от консумирането на спанак. Вярно е, е че анимацията силно преувеличава тази полза, но поне помага на грижовните майки, когато убеждават децата си хапнат вкусна топла спаначена супа.  

Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.

Диетолозите често твърдят, че не аптеката е правилното място за получаване на необходимите витамини и минерали, а пресните плодове и зеленчуци. При това витамините, които се приемат в естествен вид, по пълноценно се усвояват от организма и оказват значителен благотворен ефект.

По съдържание на хранителни вещества и особено минерални соли, спанакът е изключително полезен. В 100 гр. спанак се съдържат около 25 калории.

Най-важните минерали са:

Желязо зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.

Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.


Полезни-свойства-на-Спанака
        снимка: Pixabay


Ето и още от най-важните свойства на спанака:

1. - Намалява оксидативният стрес - Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет. Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.


2. -  Понижава възпалението -  Възпалението е една от причините за появата на инфекции. В спанака са открити различни противовъзпалителни съединения - флавоноидни, глюкорониди и други, които се борят с него и предотвратяват заразяването с вируси. Консумацията на спанак е полезна за сърцето. Неговите активни вещества намаляват болката и възпалението и при състояния като артрит и подагра.

3. - Грижи се за здравето на кожата и косата - Зеленолистният зеленчук съдържа големи количества витамин А, който осъществява баланса на естествени масла в кожата и космените фоликули. Това подобрява овлажняването на кожата и същевременно предотвратява прекомерното омазняване. Когато има недостиг на желязо в организма един от първите признаци е капенето на коса. То може да бъде преодоляно с консумацията на спанак и други храни богати на минерала.

4. - Подобрява здравината на костите Когато човек не приема достатъчно витамин К, рискът да получи фрактури на костите е по-голям. Той се съдържа в спанака и действа като модулатор на протеините в костите. Той подобрява костната плътност като насърчава усвояването на калция.

5. - Подобрява храносмилателния тракт - Зеленчукът е пълен с фибри и вода, които насърчават предвижването на храната по червата и подобряват храносмилането. Предотвратяват запек и подуването на стомаха. От друга страна разнообразието на витамини в него предпазва дебелото черво от болести.

6. - Подобрява състоянието на хора страдащи от анемия - В 100 гр. Спанак се съдържа 13,5 мг. Желязо. Желязото е основен дефицит на страдащите от анемия!

7. - Диабет - Спанакът има способността да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, поради което се препоръчва на диабетици. Освен това спанакът съдържа много магнезий от където идва  и зеленият му цвят. Именно магнезият стимулира активизирането на инсулина,благодарение на който се контролират нивата на гликоген в кръвта.

8. - Укрепва сърдечно-съдовата система - Фолиевата киселина в състава на спанака благоприятства укрепването на съдечно-съдовата система, а магнезият спомага намаляването на високото кръвно налягане. Регулира нивата на лошият холестерол. намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.


полезни-свойства-на-спанака

           Вкусна Супа от Спанак


баница-със-спанак

Баница със Спанак





И последно задължително е да вметнем и  някои от противопоказанията при консумация на Спанак:

  1.  Хора страдащи от бъбречни заболявания. Съдържанието на калций може да предизвика образуване на камъни в бъбреците.
  2. Хората страдащи от заболявания на щитовидната жлеза също трябва да приемат спанак в ограничени количества ,защото може да влоши състоянието им.
  3. Противопоказен при хора имащи проблеми със съсирването на кръвта и приемащи антикоагуланти. / Готви с Диди

Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми