Тайната рецепта за домашен хумус

домашен-хумус


 Тази домашна рецепта за хумус побеждава всичко, което някога ще купите в магазина. Богат на вкус, толкова кремообразен и супер лесен за правене, ще ви хареса!


Широко популярен, хумусът е не само вкусен, но и супер здравословен. Тази домашна рецепта за хумус е направена с помощта на домашна таханова паста, която е лесна за приготвяне, по-евтина от закупената в магазина и има много по-добър вкус! 

Хумусът е арабската дума за „нахут“, главна съставка в тази близкоизточна разядка.

 Пълното му име е "hummus bi tahina", което означава „нахут с тахан“. Приготвен с нахут, тахан (паста, направена от сусам), чесън, лимон и зехтин, хумусът е много хранителен. Богато е на желязо, витамин С, фолиева киселина и витамин В6. Също така е отличен източник на аминокиселини, фибри и протеини. Всъщност, когато се яде с хляб, хумусът е пълноценен протеин. И разбира се, щедрото количество зехтин в хумуса идва със собствената си широка гама ползи за здравето.

И знаете, че не много често се случва нещо толкова здравословно,  да  е и едновременно толкова вкусно.

Най-често се сервира като предястие или разядка, която се намазва препечена или не препечена филийка или пита, като  хумусът също е подходящ при сервиране заедно с пиле на скара, риба, Фа лафел и патладжан.

Вместо да го купувате, направете го сами. По-евтино е, по-свежо, по-здравословно и има много по-добър вкус!

И знам какво мислите. „Да, но това изисква паста от тахан и никога нямам това под ръка, когато имам нужда.“ Не се страхувайте! 

Ето супер бърза, супер лесна рецепта за него!

Сега, ако сте фен на хумуса, представете си колко невероятен е този вкус, след като сте направили всичко, включително вашия собствен тахан, от нулата!

И ако все още не сте фен на хумуса, подгответе се това да се промени!

Да започваме!

Необходими съставки:

  • 1 чаша суров нахут, изплакнат и накиснат за една нощ
  • 1/2 чаша домашна паста от тахан
  • 1/4 чаша зехтин екстра върджин
  • 2-3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
  • 1-2 скилидки чесън, грубо накълцани
  • 1/4 чаена лъжичка смлян кимион (по желание)
  • 1/2 чаена лъжичка сол, плюс още на вкус
  • Запазена вода за готвене от нахута.
  • Допълнително зехтин за гарнитура
  • Червен пипер за гарнитура
  • Нарязан магданоз или кориандър за гарнитура

Начин на приготвяне: ( без снимки кратко въведение):
 
  1. Отцедете и изплакнете зърната гарбанцо. Поставете в тенджера с вода и оставете да заври. Добавете чаена лъжичка сода за хляб, ако сте склонни към газове. Намалете котлона до умерено, покрийте и гответе от 1 до 1 1/2 часа, докато зърната са много меки. Отцедете и оставете да се охлади.

  2. Поставете нахутените зърна в кухненски робот, докато не останат големи парчета. Хубаво разбийте. Добавете тахановата паста, зехтина, лимоновия сок, чесъна, кимиона и солта и обработете до гладка смес. Добавете малко от запазената вода за готвене, малко по малко, колкото е необходимо, докато се достигне желаната консистенция. Посолете на вкус.

 3. Прехвърлете в купа за сервиране и направете няколко връхчета отгоре. Полейте малко зехтин върху него, поръсете с малко червен пипер и накълцан пресен магданоз, ако желаете. Сервирайте с препечени  филийки от франзела или препечен хляб, зеленчуци или бисквити.

 4. Съхранявайте в хладилника до 3 дни.

Начин на приготвяне: (стъпка по стъпка със снимка)

  1. Накиснете суровия нахут във вода за една нощ.

накиснат-нахут-във-вода


  2. Отцедете и изплакнете обилно. 

отцеден-нахут
   

  3. Оставете ги да заврят в тенджера с вода (можете да добавите чаена лъжичка сода за хляб към водата, ако сте склонни към проблеми със стомаха и газове. 

  4. Намалете температурата до средна, покрийте и варете 1 до 1 1/2 часа или докато стане много мека.

  5. Поставете сварените нахутени зърна в кухненски робот.

нахут-в-кухненския-робот

   6. Разбийте нахутените зърна и добавете част от запазената вода от нахута.

разбит-нахут

  7. Добавете зехтина, тахановата паста, чесъна, лимоновия сок, кимиона (ако използвате) и солта. Обработва се до гладкост.

стъпка-7-хумус

хумус-с-чесън
 

  8. Добавете още малко запазена вода за готвене от нахута, докато достигнете желаната консистенция. Добавете още таханова паста и сол на вкус.

хумус-последна-стъпка-9


Прехвърлете в купа за сервиране и залейте с малко зехтин. Поръсете с щипка червен пипер и гарнирайте с малко накълцан пресен магданоз, ако желаете. 

Сервирайте с препечен хляб, франзела, зеленчуци или бисквити.

хмус-готов


Наслади се!

Добър апетит!/ Готви с Диди







Публикуване на коментар

По-нова По-стара

Препоръчани

Още теми